بخش مالی اقتصادی هر کشور تامینکننده منابع مالی و فعالیتهای حقیقی اقتصادی محسوب میشود که به دو بخش تقسیم میگردد.
بازار پولی که عمدتاً توسط نظام بانکی یک کشور اداره میشود که مهمترین کارکرد آن تأمین اعتبارات کوتاه مدت است و بازار سرمایه که کارکرد اصلی آن تأمین مالی بلند مدت مورد نیاز در فعالیتهای تولیدی و خدماتی مولد میباشد.
بورس (Bourse) کلمهای فرانسوی است که معنای آن در زبان فرانسه کیف پول میباشد.
بورس، نهاد سازمان یافتهای است که از جمله نهادهای عمده و اساسی در بازار سرمایه محسوب میشود و در کنار سایر موسسهها و سازمانها، وظایف چندگانهای را بر عهده دارد.
کارکردهای اساسی بورس مدیریت انتقال ریسک و توزیع آن، شفافیت اطلاعات، کشف قیمت، ایجاد بازار رقابتی و همچنین یکی از کارکردهای مهم آن جمع آوری سرمایهها و پس اندازهای کوچک برای تأمین سرمایه مورد نیاز فعالیتهای اقتصادی است.
• نان داغ، سهام داغ / سایت اطلاعرسانی بورس
تاریخچه تاسیس اولین بورس به اواخر قرن چهارده و اوایل قرن پانزده در کشور هلند بر میگردد. اما بورس به صورت مدون از دو قرن پیش شروع به فعالیت کرده است در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ابزارهای الکترونیکی بیشتر معاملات در بورس از طریق رایانه صورت میگیرد.
بورس زیر نظر نهاد واحد نظارتی که معمولاً سیاستهای آن توسط بالاترین مراجع ذیربط دولتی در هر کشور اعمال میگردد که با حضور و مشارکت فعال بخش خصوصی ایجاد میشود و اتاق پایاپای که تضمین و تسویه قراردادها را بر عهده دارد از جمله مهمترین بخشهای آن محسوب میشود. فعالیت میکند. علاوه بر آن واحد نظارت داخلی (در داخل بورس) هیئت بازرسین و داوری ارکان اصلی ساختار بورس Coinstar fees را تشکیل میدهند.
بورس کالا چیست؟
بورس کالا (Commodity Exchange) یک بازار متشکل و سازمان یافتهای است که به طور منظم کالای معینی با ساز و کاری خاص مورد معامله قرار میگیرند.
امروزه طبقهبندیهای متعددی برای یک بورس کالایی وجود دارد. اما گسترش بازارهای بخش مالی و حقیقی اقتصاد سبب شده چندین نوع از بررسیها در قالب یک تشکل متمرکز قرار داشته باشند.
عمو ما بورسهای کالایی را در مقابل بورسهای اوراق بهادار تعریف میکنند. به عبارتی هر آن چیزی که در زمینه، فلزات و مواد معدنی (کانیها)، انرژی و محصولات کشاورزی مورد مبادله قرار میگیرد در زمره بورس کالایی میگنجد.
مهمترین مأموریت بورس کالایی بر اساس گزارشات آنکتاد کمک به ساماندهی و اصلاح ساختار بازار محصولات بخش کشاورزی از طریق شفافیت اطلاعات، کشف قیمت، توزیع ریسک و سیالیت در معاملات و همچنین تا مین منابع مالی مورد نیاز فعالان بخش کشاورزی از طریق توسعه بازار سرمایه است که اولی در کشورهای در حال توسعه و دومی در کشورهای پیشرفته و صنعتی ملاک عمل قرار میگیرد.
بازار بورس چیست؟
بازار بورس مکانی است که در آن سهام شرکتهای گوناگون تولیدی خدماتی و سرمایه گذاری داد و ستد میشود. مردم به بازار بورس بازار سهام هم میگویند. اما نام رسمی و قانونی آن “بورس اوراق بهادار” میباشد که منظور از اوراق بهادار همان برگههای سهام شرکتهاست. به مکانی که در آن عمل داد و ستد انجام میگیرد “تالار معاملات بورس” گفته میشود.
بازار بورس چه منافعی برای جامعه دارد ؟
کنترل نقدینگی در جامعه. بازار بورس یک فرصت سرمایه گذاری مطلوب برای سرمایه گذاران با سرمایههای اندک ایجاد میکند و زمینه توزیع عادلانه ثروت را مهیا میکند.
مزیتهای کلان بازار بورس برای جامعه:
· رشد تولید نا خالص ملی و مهار تورم
· استفاده از پس اندازهای خرد و کوچک مردم
· هدایت سرمایه های سرگردان
· کمک به رشد صنعتی شدن کشور
وظیفه کارگزاریها چیست؟
از دیگر سوا لات و پرسشهایی که مردم معمولی جامعه از فعالان بازارمی پرسند این است که چرا باید به کارگزاریها مراجعه کنیم؟
آیا میتوانیم خودمان مستقیماً به تالار بورس برویم و سهام خریداری کنیم؟
کارگزاریها وکیل و نماینده تامالاختیار برای خرید و فروش سهام هستند و بدون واسطه آنها هیچ کس نمیتواند در تالار بورس خرید و فروش کند.
حضور مردم در تالار بورس الزامی نیست بلکه آنها جهت مشاهده تابلوی قیمتهای تالار بورس و مشورت کردن با سایر سهامداران و دلگرمی دادن به یکدیگر در هنگام افت قیمتها در تالار معاملات بورس حضورمی یابند.
اما حضور در دفتر کارگزاری الزامی است و باید شخصاً با به همراه داشتن شناسنامه و یک برگه فتوکپی شناسنامه و کارت ملی جهت خرید سهام شرکت دلخواه خود به کارگزاری مورد نظر مراجعه نموده و فرم مخصوص دستور خرید سهام را تکمیل نمود تا کد عملیاتی صادر شود و در مراجعات بعدی با ارایه کد کارهایمان سریعتر انجام شود.
سهم چیست؟
هر شرکت سهامی به قسمتهایی مساوی تقسیم میشود که به هر یک از این قسمتها یک سهم گفته میشود و معمولاً قیمت اسمی سهم در ایران ۱۰۰۰ ریال است. اگر بخواهیم سهام را بر اساس حقوق دارنده سهم طبقه بندی کنیم دو نوع سهم داریم:
• سهام عادی
• سهام ممتاز
سهامداران عادی که در واقع مالکان اصلی شرکت هستند دارای حقوق و مزایایی میباشند که عبارتند از:
• حق دریافت سود سهام(EPS)
• حق رای دادن در مجامع عمومی عادی و فوقالعاده
• حق تقدم در خرید سهام جد ید
• حق باقیمانده دارایی پس از انحلال شرکت
• حق اطلاع از فعالیتهای شرکت
دارندگان سهام ممتاز علاوه بر مزایای فوقالذکر در هنگام انحلال شرکت نسبت به دارندگان سهام عادی در دریافت ارزش اسمی سهام خود اولویت دارند.
چه سهمی بخریم؟
باید سهام مورد نظر را پس از مشورت با افراد مورد اعتماد و با مطالعه و تحلیل انتخاب کرد. سرمایه گذاران در بازار سهام علاقمندند به یکی از سه شکل زیر سرمایه گذاری کنند:
• سرمایه گذاری کوتاه مدت یعنی سهام خاصی را میخرند و پس از ۳ الی ۴ ماه میفروشند.
• سرمایه گذاری میان مدت که سهام خود را به مدت یک سال نگه میدارند و بعد تصمیم میگیرند که کدام را بفروشند و کدام را نگه دارند.
• سرمایه گذاران بلند مدت که بیش از یک سال سهام خود را نگه میدارند.
البته گروهی هم هستند که هر هفته سهام قبلی را میفروشند و سهام جدیدی میخرند که اصطلاح به نوسان گیر مشهورند.
*منبع: همشهری آنلاین